Update: Tripmaster voor Tomtom

Drie jaar geleden schreven we een korte blog over Tripmaster software voor TomTom van het Franse Le Web Bazar. Nu drie jaar later is de software nog steeds in gebruik en bekend bij een groot aantal toerrijders. Tijd voor een korte terugblik.

 

Gemak
Drie jaar na de installatie op onze test TomTom wordt Tripmaster nog steeds door ons gebruikt. Het meest gebruiken wij Tripmaster bij het uitzetten van routes. Ook met de gewone personenauto kunnen we daardoor op de meter nauwkeurig routes uitzetten. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd, vooral bij lange routes. Even thuis nakijken waar je ook al weer verkeerd bent gereden? Geen probleem. Met de TrackingLog functie is je rit volledig vast te leggen. De GPS logs zijn op je pc uit te lezen en te importeren in Google Maps.
Ook bij het rijden van tourritten is de Tripmaster ideaal wanneer je niet over een Halda, TerraTrip of Monit beschikt. Met het gemak dat we van TomTom kennen is je mini TV-tje bijna overal op te bevestigen. Met een eigen pictogram is Tripmaster makkelijk in het menu te vinden. En na opstarten is je tripmeter direct klaar om te gebruiken. Op de ouderwetse TomTom modellen zijn de kleine knoppen soms wat moeilijk te bedienen. Bij de nieuwe breedbeeld versies is dit minder een probleem. …bij officiële regelmatigheidsritten blijft hij natuurlijk thuis en navigeren we met ouderwetse instrumentaria.

 

Installatie
In de afgelopen jaren kregen we met regelmaat e-mailtjes van lezers die de installatie niet voor elkaar kregen. De software is geen officiële TomTom software en heeft daarom geen Auto-run bestand. Le Web Bazar biedt een redelijk gedetailleerde handleiding die echter wat vluchtig door de installatie loopt. Wij ondervonden dat de installatie vlekkeloos verloopt als je de juiste stappen neemt. Het laatste gaat niet altijd even gesmeerd. Na een aantal keren proberen is het ons gelukt. Hieronder kort samengevat hoe wij Tripmaster met succes geïnstalleerd hebben:
  1. sluit je TomTom met de USB kabel aan op je pc/MAC
  2. download het TripMaster bestand op je pc/MAC. Het bestand wordt gedownload als een zip-bestand. Deze wordt veelal automatisch in je map “downloads” opgeslagen
  3. open het zip-bestand, je ziet nu 3 folders verschijnen
  4. kopieer de drie mappen
  5. open in Verkenner/Finder de TomTom hoofdfolder en plak hierin alle drie bestanden. (De hoofdmap staat genoemd in het lijstje van al je drives, vaak met een TomTom logootje. Bij het plakken komen de bestanden dus tussen de bestaande bestanden te staan)
  6. na installatie ontkoppel je de TomTom en herstart je deze. Je vindt het Tripmaster pictogram in het laatste TomTom menu

 

De installatie is zowel op een MAC als op een Windows pc uit te voeren. Het schijnt overigens ook dat de installatie afwijkt als je versie Tomtom v8.x or v9.x navcore hebt. Wij liepen niet tegen dit probleem aan en hebben dit daarom niet kunnen testen. Meer hierover vind je op de website van de makers.

 

Trage TomTom
Verder merkten we na een aantal maanden dat de TomTom trager is geworden. Dit is waarschijnlijk te verklaren door de GPS TrackingLogs functie. Door regelmatig je tocht vast te leggen wordt telkens een bestandje op je TomTom geplaatste met hierin de route data. Onze indruk is dat deze bestanden de snelheid van je TomTom beïnvloed. Dit merk je bij normale navigatie gebruik van de TomTom en dan vooral bij het laden van een nieuwe route. Bij de test TomTom zijn met regelmaat de logbestanden na gebruik verwijderd wat lijkt te helpen.

 

Samengevat: Tripmaster van Le Web Bazar is en blijft een super oplossing bij het rijden en uitzetten van tourritten. De installatie en de GPS logs vergen wat extra aandacht maar verder is het programma reuze makkelijk!!

 

Frank

(Foto: http://www.flickr.com/photos/chilesatelital)

About the author: Frank