La Carrera Panamericana

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat de legedarische La Carrera Panamericana weer tot leven kwam. Dit jaar vind de race plaats van 19 t/m 25 oktober 2012 en start in de plaats Veracruz, Mexico. De aller eerste ‘La Carrera’ werd gehouden in 1950. In dit jaar werd de aanleg van de bekend Pan-American Highway in Mexico afgerond. Om dit te vieren organiseerde de overheid een zes-daagse race van het noordelijke deel van Mexico tot het meest zuidelijke deel over de totale lengte (ruim 3400 kilometers) van de zuid Amerikaanse snelweg. De race werd sinds dien jaarlijks georganiseerd tot de racewereld werd opgeschrikt door een van de meest noodlottige ongevallen in de race geschiedenis; de 24 uur van Le Mans ramp van 1955. Dit was aanleiding voor de organisatie om een punt achter de race te zetten. Bij de 23e editie van de 24h van Le Mans kwamen 82 toeschouwers om het leven door een ongelukkige crash met een aantal wagens.

Pas in 1988 werd het evenement weer opnieuw leven ingeblazen als classic event waarna het weer jaarlijks op de kalender terugkeerde. Enkele jaren geleden kreeg ‘Le Carrera’ in Nederland veel aandacht vanwege de deelname van enkele Nederlandse teams (waaronder State of the Art). Helaas heeft de race dit jaar weinig tot geen aandacht in de Nederlandse media gekregen, waarschijnlijk vanwege het uitblijven van Nederlanse deelname. Jammer, de race is en blijft namelijk spectaculair om te volgen.

Volg de race via de officiele La Carrera Panamericana website die hier te vinden is.

1954 La Carrera PanAmericana from The Jalopy Journal on Vimeo.

 

UPDATE

Na het schrijven van dit artikel hebben  zich toch nog twee nederlandse teams aangemeld voor deelname: equipe Van Lennep-Westerman en equipe Westerman-Westerman, allen bekenden van de legendarische rally. Goed om te zien dat Nederland toch vertegenwoordigd was! 

De eerste dag bracht helaas tragisch nieuws. In een enkelvoudig ongeluk tijdens de 2e etappe verongelukte Francisco Javier Dávalos Valenzuela.  Francisco Javier reed mee als bijrijder samen met zijn broer Roberto Dávalos, die het ongeval overleefde.

De resultaten van de race zijn hier te vinden. Een foto verslag is hier te vinden: bron.

 

About the author: Frank